Néhány jó tanács ami hasznos lehet..


          tetoválás elõtt és közben,
          tetoválás kezelése,

  • Érdemes átgondolni mit tetováltatsz, mert a tetoválást egész életedben hordani fogod! Ha nem vagy biztos, inkább aludj rá. Nem kell az elsõ tetoválónál, varratnod aki az utadba kerül. Nézd meg más tetoválók munkáit is. Attól nem biztos hogy jobb lesz a minõség, ha minél drágább szalonban csináltatod; viszont "olcsó húsnak híg a leve". Pár ezresen nem érdemes spórolni a minõség rovására, késõbb nehogy megbánd! Mindegy, hogy télen vagy nyáron szánod rá magad. Télen annyival elõnyösebb, hogy nem kell strandot, napfényt nélkülöznöd a gyógyulási idõszakban; pláne nagyobb tetoválásnál, ami több alkalommal készül el. Valamint télen nem kell félkész tetkóval "villognod", hisz a ruha eltakarja. Tehát télen jobbak a feltételek a gyógyulásra, kevesebb dologra kell odafigyelni. Használd ki ezt a lehetõséget!
  • A tetováló legyen közvetlen, segítõkész. Nem árt odafigyelni, hogy betartja-e a higiéniai szabályokat. Nyugodtan kérdezd meg, hogy mivel és hogyan sterilizál, hiszen senki sem szeretne HIV, Hepatitisz - vagy egyéb vírust összeszedni. A sterilizálás, nem azonos a fertõtlenítéssel! A gép és az eszközök amiket használ munka közben, fóliázva legyen! A gépet mindig a vendég elõtt rakja össze! Az adott bõrfelszínt fertõtlenítse! Én hallottam már egyik vendégemtõl olyan "májsztróról", aki még kesztyût sem használt. Nem csak a vendéget fertõzheti; hanem önmagát is. Az olyan helyekrõl, ahol ezeket nem tartják be, jobb ha futva menekülsz!
  • Tetoválás elõtt  és közben ne fogyassz alkoholt, drogot. Ezektõl a hajszálerek kitágulnak, az erõsebb vérzés kimoshatja a sebbõl a festéket. Tapasztalatom szerint a sok folyadék sem elõnyös, mert hígítja a vért és ettõl is könnyebben vérezhet (nem véletlen hogy véradás elõtt, a vérpótlás mellett, épp ezért is itatnak folyadékot a véradókkal). Menszesz ideje alatt ne tetováltass! Aki azt mondja, hogy a tetoválás nem fáj, az hazudik. Kellemetlen érzés. Akinek már van tetkója, az tudja, hogy neki mennyire fájt; de azt nem tudhatja, hogy neked fog-e fájni. Ezért nem érdemes elõtte mástól kérdezgetni, hogy mennyire fáj, mert lehet, hogy neked kevésbé fáj, mint akitõl rémisztõ információkat kapsz. Mindenkinek más a fájdalomtûrése, amit befolyásolhat a közérzet. Ezen kívül nem csak testrészenként, hanem centirõl centire is más érzés. Akik elsõ tetoválásukra készülnek lelkileg, mindig fájdalmasabbra számítanak, mint amilyen valójában. Ez abból a szempontból jó, hogy kellemesen csalódnak. Éhgyomorra nem ajánlatos tetováltatni, mivel a stressztõl a vércukorszint leeshet és rosszullét, ájulás lehet a következménye! Ha rosszul érzed magad, nyugodtan kérj a tetkóstól pár perc pihenõt. Jól jöhet ilyenkor egy kis csoki, szõlõcukor, üdítõ stb. Tetoválás közben ne ficánkolj még ha fáj is mert a tetkós ronthat! Ne nézegesd percenként félkész tetoválásodat mert a tetkós így nem halad, bosszantod. Munka közben elég, ha a tetkós nézi, te még nézheted életed végéig.
  • Tetoválás kezelése. Tetoválás után a tetkós lásson el tanácsokkal a kezeléssel kapcsolatban! Utána rajtad múlik, hogy a tetoválásod mennyi idõ alatt gyógyul be, és mennyire tartja meg színét. A gyógyulás ideje függ a bõrtípustól és hogy te hogy kezeled. Általában egy hét alatt begyógyul. Tetoválásodat ne tedd ki erõs napsütésnek, illetve a gyógyulási idõszakban kerüld a szoláriumot! Vigyázz, hogy ne ázzon ki zuhanyzás közben! Ha elõtte bekened a tetováló által ajánlott krémmel, a víz átszalad rajta és nem áztatja. Lehetõleg ne érje sok víz, tusfürdõ és szappan egyáltalán! Fokozottan kerüld az uszodákat! A szennyezett és klóros víz gyulladást okozhat és a festék kiázik! Ne vakard és ne szedegesd le a sebet idõ elõtt, mert ezáltal a festéket is kiszedheted a bõrbõl és így a mintád foltos lesz! Rendszeresen, naponta többször krémezd a szóban forgó bõrfelületet, hogy ne száradjon ki és mielõbb begyógyulhasson! Mindig csak vékony rétegben kell felvinni az adott területre, amennyit beszív a bõr. Ha túlkrémezed, attól felpuhul a bõr és a festék szétterül a pórusokban. Tehát soha ne legyen száraz, de ne is krémezd túl. Szinte mindenki másféle krémet részesít elõnyben, egy fontos dolgot azonban szem elõtt kell tartani, a krém ne legyen zsíros alapanyagú, tehát a tévhittel ellentétben, a vazelin, körömvirágkenõcs, testápoló és egyéb zsíros alapú hülyeségek nem jók, mert eltömítik a pórusokat, ezáltal elõsegítik a pattanások képzõdését, és a bõr sem szellõzik megfelelõképpen, amitõl lassabban gyógyul. Minden kedves vendégemnek elmondom tetoválás közben vagy után a kezelésre vonatkozó tanácsaimat. Hogy mit és hogyan használjon.
  • Remélem, e néhány tanáccsal sikerült segítségedre lennem, de ha további kérdésed merülne fel, a vendégkönyvben szívesen állok rendelkezésedre. Új tetoválásodhoz kívánok sok sikert, aztán hajrá, húzás a strandra, hogy mindenkit elkápráztass!!

Tilla Tattoo      Budapest        Tel.:   +36 30 973 2299        Email:   till1@freemail.hu